Platforme za retargetiranje

Dovršili ste ovu radnju!

ICT kompetencije: Srednje

Vještine engleskog jezika: Osnivno

Razina web trgovine: Dobro razvijena

Vrsta aktivnosti: Jednostavne aktivnosti koje se mogu provesti odmah, bez potrebe ulaganja

Što je retargetiranje ili remarketiranje?

Jeste li ikada vidjeli oglase za proizvod koji ste nedavno gledali na nekoj drugoj web stranici? To nije bila samo slučajnost! To se često događa na web stranicama, mobilnim aplikacijama i društvenim medijima, a za definiranje ovog pojma koriste se dva pojma: retargetiranje i remarketiranje. Remarketiranje je riječ koju najčešće koristi Google, dok drugi pretraživači više vole to nazvati retargetiranje.

Zapravo, kada posjetite web stranicu, web kolačići pohranjuju korisne informacije o vama (demografske, geografske) i šalju ih u mrežu treće strane koja koristi te informacije za prikazivanje oglasa tog oglašivača.

Iz tog razloga, retargetiranje je postalo sve popularnije u digitalnom oglašavanju i pretraživanju. Međutim, 46% trgovaca tvrdi da je retargetiranje još uvijek nedovoljno iskorišten alat u online marketingu.

Kako funkcionira?

 1. Prikuplja podatke o posjetiteljima: Postoje razne platforme za retargetiranje kampanja koje uglavnom funkcioniraju na sličan način. Da biste započeli, prvi korak je dodavanje oznake JavaScripta koja služi kao kôd na vašoj web stranici. Na taj način vaša će platforma postaviti kolačiće na web stranice vaših posjetitelja, prikupiti informacije o njihovom ponašanju i primijeniti ih na vašoj web stranici. Iako ne dobivate nikakve osobne podatke o svojim posjetiteljima, važno je imati pravila o privatnosti koja obavještavaju posjetitelje o korištenju kolačića na vašoj web stranici i jamči im da će se njihovi podaci koristiti samo u marketinške svrhe.
 2. Sastavite svoje popise: Popisi za retargetiranje pomažu vam definirati vaše kupce na temelju njihovog ponašanja na vašoj web stranici. U početku možete izraditi popis za retargetiranje svih vaših posjetitelja. Zatim možete napraviti popis onih koji posjećuju određenu stranicu web stranica ili kategoriju ili kombinaciju stranica. Što ste više kreativni i specifični, lakše ćete targetirati grupe posjetitelja na vašoj web stranici.
 3. Osmislite vaše kampanje: Nakon izrade popisa za retargetiranje, možda ćete morati pokrenuti određene oglasne kampanje na temelju tih popisa. Na primjer, ako imate popis posjetitelja koji su dodali proizvode u svoju košaricu, ali ih na kraju nisu kupili, mogli biste prikazati oglas za besplatnu dostavu ili kupon za popust na kupnju.

Sljedeća ilustracija može vam pomoći da shvatite kako funkcionira retargetiranje i što je važno imati na umu:

How retargeting works

Slika 1. Kako funkcionira retargetiranje
Izvor: https://retargeter.com/what-is-retargeting-and-how-does-it-work/

Kako poboljšati svoj marketinški učinak

Evo nekih od načina na koje retargetiranje može pomoći u poboljšanju učinka:

 • Jeftinija cijena po prikazu
 • Poboljšane stope konverzije
 • Niža cijena po kliku
 • Niska cijena brendiranja
 • Povećan povrat ulaganja (ROI)

Međutim, ako želite maksimalno iskoristiti svoju kampanju za retargetiranje, sve što morate učiniti jest da budete vrlo specifični, brzo djelujete i testirate nove alate!

Pozitivni i negativni dio rješenja

Pozitivni

Kupci vas upoznaju i vi se upoznajete s njima. To vam pomaže da budete precizniji i kreirate ciljane oglase koji su savršeni za vaše kupce.

Negativni

Da biste bili uspješni, morate razviti svoju kreativnost.

Vrijeme potrebno za implementaciju rješenja i, kada je moguće, pridruženog troška

Potrebna su oko 3 sata za provedbu, ali zahtijeva stalni nadzor.

Procijenjena Iskorištenost

Kampanje za retargetiranje mogu vam pomoći:

 • Poboljšati konverziju leadova, prikazujući im proizvode koji bi ih mogli zanimati, zajedno s popustima ili drugim ponudama.
 • Motivirati vaše kupce na kupnju.
 • Potaći kupnju od postojećih kupaca tako da im prikažete oglase novih proizvoda koji su slični onima koje su već kupili.
 • Ponovno uključiti kupce koji neko vrijeme nisu izvršili kupnju pokretanjem relevantnih kampanja.

Informativni tekst (izvori)

 1. MODassic Marketing (2017), Retargeting ads – How it works and the top platforms, retrieved from https://modassicmarketing.com/retargeting-ads-remarketing
 2. Costill, A. (2015, May 8), The Evolution of Retargeting: Interview With Meteora’s Nicholas Waken-Paschal, retrieved from https://www.searchenginejournal.com/evolution-retargeting-interview-meteoras-nicholas-waken-paschal/131422/
 3. Baker, L. (2015, June 15), 5 Retargeting Ad Platforms You Need to Explore Today, retrieved from https://www.searchenginejournal.com/retargeting-ad-platforms/134168/
 4. AdWordsRobot (2017), 9 Remarketing/Retargeting Services which Drive your Online Sales, retrieved from https://www.adwordsrobot.com/en/blog/9-remarketing-retargeting-services-which-drive-your-online-sales
 5. Andrus, A. (2017, June 22), The Ultimate Guide to Retargeting Ads, retrieved from https://www.disruptiveadvertising.com/ppc/retargeting-ads-ultimate-guide/
 6. Gotter, A. (2018, February 8), Why You Can’t Afford to Skip Retargeting, retrieved from https://adespresso.com/blog/why-you-cant-skip-retargeting/

Dodatni Izvori

 1. The Ultimate Guide to Retargeting Ads
 2. What is ReTargeting and How Does it Work?
 3. The Top 5 Retargeting Myths
 4. Why You Can’t Afford To Skip Retargeting
 5. How to plan an efficient remarketing campaign for your e-commerce

Prekogranična napomena

Kampanje za remarketiranje za prekograničnu e-trgovinu pomažu vam da se više angažirate, pogotovo u pogledu neodlučnih kupaca koji su tražili određeni proizvod ili posjetili vašu web-stranicu.